Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

24 Ocak 2018 Çarşamba

Fransız Edebiyatı: EMİLE ZOLA (1840 - 1902)



EMİLE ZOLA (1840 - 1902)
Natüralizm akımının kurucusudur. Gerçekçiliğin sıradanlaştığı ve etkisini yitirdiği bir dönemde, kendi yöntemleriyle diğerleri arasındaki ayrımı belirtmek için natüralizm vurgusunu kullanarak romanı bilimselleştirmeyi amaçlamıştır.
Paris’te doğan Emil Zola, yedi yaşındayken babasının ölmesi üzerine hem maddi hem manevi yönden büyük sıkıntılar yaşamıştır. Bir yayınevinde çalıştığı sırada şiir, öykü ve roman yazmıştır. Yaşadığı dönemin sosyoloji ve psikoloji alanlarında geliştirilen bilimsel ilkeleri eserlerinde kullanmıştır. Romanın yanı sıra deneme ve inceleme türlerinde de yapıtlar ortaya koymuştur.
Emil Zola, Rougon-Macquart adıyla bir roman dizisi yazmıştır. Birbirini izleyen yirmi romanla bir ailenin doğal ve toplumsal tarihini ortaya koyarak aslında bir toplumun yaşamını yansıtmayı düşünmüştür.

Eserleri:
Nana, Germinal, Meyhane, Dreyfus Olayı

Nana
“Nana” romana da adını veren kahramanın adıdır. İlk önceleri bir tiyatro oyuncusu olan Nana, daha sonra hayat kadını olarak yaşamını sürdürür. Zola, bu romanında, bir kadının, bir rejimin (II. İmparatorluk Fransa’sı) ve bir toplumun ahlaki çürüyüşünü cinsellik ve şiddet yönünden ayrıntılarıyla ele alır. İlk basıldığı gün on binler satan ve Fransa’yı ayağa kaldıran “Nana” eleştirmenler arasında büyük tartışmalara yol açar. Kimi eleştirmenler bu romanı beğendiklerini belirtirken kimileri de yerden yere vurur.

Germinal
Emile Zola “Germinal”de maden işçilerinin zorlu yaşamını anlatır. Germinal “tohum atma” anlamına gelir. Zola’ya göre 19.yüzyılın ilkel mücadeleleri ile, ileride hasadı yapılacak yeni bir sınıfın tohumları atılıyordu. Toprağın üzerinde maden işçilerinin hınç dolu kazma darbeleri işitiliyordu, tohumlar yüzeye çıktıkça daha coşkulu vuruyorlardı kazma ile toprağa boy vermek için, kara kin dolu yeni bir sınıf doğuyordu. 19. yüzyılda maden işçilerinin özgürlüklerini ve ücretlerini arttırmak için sermaye ile çatışmasını, bu çatışmanın ortasındaki bir aileyi ve bu ailenin kızıyla evde kalan konuk arasında filizlenen aşkı anlatır.

Meyhane
“Meyhane” adlı eserinde de Paris’teki bir kenar mahallede yaşayan işçi ailesinin çöküşünü yansıtır.

Örnek:

“Bunlar, gerçeğin anlatımını, bilimsel kurallara bağlayacak
kadar ileri gittiler. Edebiyatı bir ameliyat masasına
benzetmek, romanı bir deney aracı yapmak istediler.”
Bu parçada sözü edilen özelikler aşağıdaki yazarlardan
hangisinde bulunabilir?

A) Balzac
B) G. Flaubert (Flober)
C) E. Zola
D) Tolstoy
E) V. Hugo

                                                              (1984 - ÖYS)

Çözüm: Natüralizmde, edebiyatı bir ameliyat masası
olarak düşünmek, romanı bir deney aracı olarak kullanmak
amaçlanmıştır. Emile Zola ise Natüralizmin kurucusudur.

                                                                Cevap C

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder