Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

28 Ocak 2018 Pazar

Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatı: CENGİZ DAĞCI (1920 - 2011)


CENGİZ DAĞCI (1920 - 2011)
Kırım’ın Yalta şehrinin Kızıltaş köyünde doğmuştur. Kırım Tatarlarındandır. Türkiye Türkçesini kullanarak roman ve şiir yazmıştır. Kitaplarının ilk düzeltmesini de şair Ziya Osman Saba yapmıştır. Eserlerinde Kırım Tatarlarının yaşamlarını ve çektikleri sıkıntıları anlatmıştır. Hüzünlü bir üslubu olan sanatçı, romanlarında büyük acılarla yaşanmış olay ve duyguları çarpıcı şekilde ve şiirli bir dille anlatmıştır. “Yansılar” adlı hatıra dizisi sanatçının hayatından, günlük ve notlarından oluşur. Kırım’a, geçmişe olan özlemlerini yansıtan orijinal bir eserdir.

Sanatçı “Korkunç Yıllar” adlı romanında İkinci Dünya Savaşı’nda bir Kırım Türkü’nün başından geçenleri anlatır.

“O Toprak Bizimdi” adlı eserde Kırım’ın İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyet idaresi altındaki çaresizliğinin hikâyesini ele alır.

“Anneme Mektuplar” adlı romanında, Kırım’da birbirine saf bir aşkla bağlanan iki gencin çocukluk ve yetişme çağlarını, Kırım’ın doğal çerçevesinde işler.

“Ölüm ve Korku Günleri” adlı eserinde, İkinci Dünya Savaşı’nda Alman işgali altındaki Polonya’yı, millî ayaklanma ve bunun kanla bastırılışını, bu şartlar altında Varşova’da yaşanmış bir insanlık dramını aktarır.

“Badem Dalına Asılı Bebekler” adlı romanında yazar, Kırım’a ve Kırım’daki çocukluk günlerinin saf ve canlı hayatına dalar.

“Yoldaşlar” ise yazarın, İkinci Dünya Savaşını anlattığı diğer bir romanıdır.

Eserleri:
Yansılar (hatıra), Korkunç Yıllar, Yurdunu Kaybeden Adam, Onlar da İnsandı, O Toprak Bizimdi, Anneme Mektuplar, Ölüm ve Korku Günleri, Badem Dalına Asılı Bebekler, Yoldaşlar (roman)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder