Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

28 Ocak 2018 Pazar

İspanyol Edebiyatı: CERVANTES (1547 - 1616)


CERVANTES (1547 - 1616)
İspanyol edebiyatının dünyaca ünlü romancısıdır. İspanya ve Venedik’in Osmanlılara karşı açtığı savaşa katılır. Savaşta yaralanan ve Osmanlılara esir düşen Cervantes, Cezayir’e götürülür. Fidye karşılığında serbest kalarak İspanya’ya döner. Ülkesine döndükten sonra “Don Quijote” (Don Kişot) adlı romanını yayınlar. Cervantes’in bu romanı büyük ilgi görür.
Cervantes, Don Quijote adlı romanının birinci bölümünü Lemos kontuna ithaf eder. Kont, onu himayesine alır. Böylece Cervantes, geçim sıkıntısından kurtulur ve kendini tamamen yazmaya verir.

Eserleri:

Roman:
Don Kişot

Don Kişot
Cervantes’in modern romanın başlangıcı sayılan bu eseri, hemen bütün dünya edebiyatını etkilemiştir. Cervantes’in bu ünlü eseri birçok defa Türkçeye de çevrilmiştir. Cervantes, Don Kişot’un şahsında klasikleşen ve günümüze kadar gelen bir tip yaratmayı başarmıştır. Hayatını bir hiç uğruna harcayan bu meczup (deli), hem ortaçağ şövalyeliğinin sonunu ve trajedisini, hem de inandığı değerler uğruna savaşan, bir kolunu kaybeden, fedakarlığının karşılığını alamayan ve iyi niyeti nedeniyle hapse düşen Cervantes’in kendi düş kırıklıklarını simgeler. Romanın kahramanı Don Kişot, kafasında bir tas, elinde bir sopa, üzerinde paslı bir zırh ve cılız atı ile, bir şövalye karikatürüdür. Don Kişot, uşağı Sancho Panza ve cılız atı Rozinante ile kötülüklere karşı savaş açar. Maceralarını adamak için seçtiği kadın, yakınlarındaki bir köylü kızıdır. Aslında bütün bu ayrıntılar önemsizdir, her şey Don Kişot’un kafasında olup bitmektedir. Gördüğü nesnelerin, asıllarından büyü nedeniyle farklılaştığına inanır Don Kişot. Bir şato olarak varsaydığı köhne bir handa yapılan törende şövalye olur. Uşağı Sancho ile birlikte maceradan maceraya atılır. Düşman olarak gördüğü yel değirmenlerine, koyun güden çobanlara, makinelere saldırır.

Örnek:

“Dostum dedi, talih tahminlerimizi gerçekleştiriyor. Şu
karşıdaki müthiş devleri görüyor musun? Otuz kadar
var. Ne olursa olsun, Tanrı’nın ve insanların bu mağrur
düşmanlarına hücum edeceğim. Onlardan kalacak
ganimetler bizim ilk servetimiz olacaktır.

Bu parça, aşağıdaki yapıtların hangisinden alınmış olabilir?

A) Don Quijote’tan (Don Kişot)
B) Hamlet’ten
C) Faust’tan
D) Tartuffe’ten (Tartüf)
E) Goriot Baba’dan (Goryo Baba)

                                                                  (1984 - ÖYS)

Çözüm: Parça bir eserden alınmıştır. Burada kahramanın
“dev” olarak algıladığı düşmanlara saldırması
dile getirilmektedir. Don Kişot adlı eserde de kahramanın
düşman olarak gördüğü ve dev olarak algıladığı
yel değirmenlerine saldırması söz konusudur.

                                                                     Cevap A

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder