Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

22 Nisan 2017 Cumartesi

DİVAN EDEBİYATI : NESİR TÜRLERİ



DİVAN EDEBİYATINDA NESİR TÜRLERİ
Divan nesri kullandığı dile göre üçe ayrılır.

1. Sade Nesir 
Halkın konuştuğu dil kullanılmış, halk kitapları, halk öyküleri, Kur’an tefsirleri, hadis açıklamaları bu türde yazılmıştır.

2. Orta Nesir 
Orta düzyazı ise, divan edebiyatının hemen hemen bütün klasik yazarlarının yazdığı bir türdür. Yer yer süslü nesrin niteliklerini taşımakla beraber anlatmak istediğini anlaşılır bir şekilde ortaya koyan nesirdir. Belirgin özellikleri, söz ve anlam oyunlarından, hüner ve marifet göstermekten kaçınılmış ve içeriğin ön planda tutulmuş olmasıdır. Özellikle tarih, gezi, coğrafya ve din kitapları bu türde yazılmıştır.

3. Süslü Nesir 


Süslü düzyazıda hüner ve marifet göstermek amaçlanmıştır. Bu türe genellikle medrese öğrenimi görmüş, Osmanlıcayı iyi bilen yazarlar yönelmiştir. Ustalık göstermek amacı vardır. Söz oyunları, düğümlü uzun cümlelerle, seci’lerle doludur. Çok uzun cümlelerin, bol söz ve anlam oyunlarının göze çarptığı bu türün en belirgin örneklerini Sinan Paşa, Veysî ve Nergisî vermiştir. Süslü düzyazıda çok ürün verilmiş alan tezkire’dir. Bu türün ilk klasik örneğini, 16. yüzyılda Âşık Çelebi yazmış ve tezkire geleneği 19. yüzyılda Fatih Efendi’ye değin sürmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder