Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

28 Ocak 2018 Pazar

İtalya Edebiyatı: UMBERTO ECO (1932 - 2016)


UMBERTO ECO (1932 - 2016)
Yazarın takma adı Dedalus’tur. “Gülün Adı” ve “Foucault Sarkacı” gibi romanlarıyla tanınan yazar, Orta Çağ estetiği ve göstergebilim dalının ustalarındandır. Yapısalcılık sonrası göstergebilim gelişmelerine önemli katkılarıyla tanınmaktadır.
Umberto Eco’nun çalışmaları 1960’ların ortasından itibaren avantgarde yapıtlara, kitle kültürüne yönelmiştir. Yazar özellikle son dönemlerde güncel olay ve olguları da ele alan çalışmalarla adını duyurmaktadır. Bunlar arasında edebiyat eleştirileri, tarih ve iletişim yazıları önemli bir yer tutmaktadır. Yazarın eserlerinde tarih teması önemli bir yer tutar.
“Baudolino” adlı eserinde Bizans ve IV. Haçlı Seferini sürükleyici bir tazrda anlatır. Yazar “ayrıntıların anlamı” ya da “ayrıntıların sosyolojisi” adı verilen bir anlayışın önemli köşe taşlarından biridir.

Eserleri:
Gülün Adı, Anlatı Ormanlarında Altı Gezinti, Foucault Sarkacı, Ortaçağ Estetiğinde Sanat ve Güzellik, Ortaçağı Düşlemek, Önceki Günün Adası, Somon Balığıyla Yolculuk, Yanlış Okumalar, Yorum ve Aşırı Yorum, Beş Ahlak Yazısı

Gülün Adı
Konusu Orta Çağ İtalya’sında geçen romanda, Papa ile İmparator arasında atama yetkisi savaşı, Hıristiyan tarikatlar arası görüş ayrılıkları, cinayetler, bir Manastır ve etrafında gelişen olaylar, iyi kurulmuş polisiye bir öykü ile bir anlatıcı (Melk’li, Dom Adso) tarafından aktarılmaktadır. Yedi günlük zaman dilimine bölünerek yazılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder