Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

28 Ocak 2018 Pazar

İngiliz Edebiyatı: JONATHAN SWİFT (1667 - 1745)


JONATHAN SWİFT (1667 - 1745)
İngiliz edebiyatının büyük hiciv ustasıdır. Babasını küçük yaşta kaybetmesine rağmen çok iyi bir eğitim almıştır. Swift’in yaşamında dönemin ünlü siyasetçisi ve yazarı Sir William Temple’ın önemli etkisi vardır. Döneminin kültür ortamı ve etkili kişileriyle Temple’ın sayesinde tanışmıştır.
Temple’ın ölümünden sonra bir süre Dublin’e giden ve Lord Berkeley’in yanında çalışan Swift, 1701’de Londra’ya artık tanınan bir yazar olarak dönmüştür.
Siyaset, din ve edebiyat alanlarında giriştiği polemiklerle etkili olmuştur. Art arda yayınlanan kitapları da oldukça ilgi görmüş ve parlak zekası hayranlık uyandırmıştır.
Swift, 1714’ten sonra kendini İrlanda’nın sorunları üzerinde çalışmaya ve yazmaya verir. İngiltere’nin baskıcı politikalarına karşı yaptığı mücadelesinde birbiri ardına çıkardığı siyasi broşürlerle İrlanda’da ulusal bir kahramana dönüşür.
Swift’in ele aldığı temalara şöyle bir göz gezdirirsek, karşımıza insanların bencilliği, kabalığı, siyasetin iki yüzlülüğü, siyasetçilerin çıkarcılığı ve budalalığı, yönetenlerin zulmü çıkar. Üslubunun mizahî özellikler taşıması, Swift’in yergisini keskinleştiririr.


Eserleri:

Roman:
Gulliver’in Seyahatleri


Gulliver’in Seyahatleri
Güncelliğini bugüne dek korumasına rağmen, her nedense çocuk edebiyatı içerisinde değerlendirilir bu roman. Oysa, siyasi hicvin edebiyata en iyi sindirildiği metinlerden birisidir “Gulliver’in Seyahatleri”. Dönemin siyasi ilişkilerinin alegorik bir sunumu olan romanın her köşesine sinmiştir Swift’in yergileri.
Öykü, ahlaklı olduğu için doktorluk yaparak geçinemeyen Lemuel Gulliver’in çareyi bir gemide çalışmakta bulmasıyla başlar.
Ancak daha ilk seferde kazaya uğrarlar ve Gulliver zorlukla bir kumsala ulaşır. Uyandığında, incecik iplerle sıkı sıkıya bağlanmış ve 15 santim boyundaki Liliput’ların esiri olmuş hâldedir.
Ama kısa sürede bu sevimli insanlarla dostluk kurar, kral ve kraliçenin gözdesi olur. Yine de saray entrikalarından kurtulamaz. Birçok serüvenden sonra karaya vuran bir kayık görür ve adadan ayrılarak evine döner.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder