Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

28 Ocak 2018 Pazar

İngiliz Edebiyatı: BERNARD SHAW (1856 - 1950)


BERNARD SHAW (1856 - 1950)
İngiliz edebiyatının büyük yazarlarından Shaw, 1856 yılında İrlanda’da doğmuş; yaşadığı ve ün kazandığı İngiltere’de yaşamını yitirmiştir. 19. yüzyılın ikinci yarısından 20. yüzyılın ikinci yarısına doğru uzanan 94 yıllık ömrü boyunca Shaw’ın bir an bile ara vermediği başlıca uğraşı, düşünmek ve düşündüklerini gülümseterek yazıya dökmek olmuştur.
Shaw, eserlerinde çağının her sorununu korkusuzca ele alıp yeniden sorgulamıştır. İnsan, toplum, aile, din, bilim, uygarlık, kültür, sanat, eğitim, devlet, siyaset, savaş ya da barış gibi sayısız kavramı, Shaw sınır tanımaz dünyasında sürekli tartışmıştır. Alışılmış, basmakalıp inançlara karşı böylece yepyeni görüşlerin kapılarını aralamıştır. Bernard Shaw’ın yazdığı, elli yedi oyunun hepsi de komedidir. Yazarın oyunları, ahlak dersi veren oyunlar olmayıp nükteli diyalogları ve güçlü karakterli, sempatik “Anti-Kahramanları” sayesinde ilgi çeker. Shaw, komediyi, eleştirilerini aktarmada en uygun araç olarak görür. Düşünceye hitap eden oyunlarının amacı toplumu değiştirebilmektir.
Shaw’un başyapıtlarından biri olan Jan Dark ilk kez 1924’te sahnelendi. Zamanın en iyi oyunu olarak kabul edilen bu yapıtta Shaw, kendine özgü anlatımıyla Jan Dark’ın kahramanca yaşamı ve ölümünü öyküleştirmiştir. Oyunun kazandığı başarı üzerine, 1925’te Nobel Edebiyat Ödülü Shaw’a verildi, ama o bu ödülü geri çevirdi.

Eserleri:
Bekâr Evleri, Madam Warren’in Sanatı, Silahlar ve Kahraman, Jan Dark, Candida, Binbaşı Barbara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder