Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

24 Ocak 2018 Çarşamba

Fransız Edebiyatı: JEAN JACQUES ROUSSEAU (1712 - 1778)



JEAN JACQUES ROUSSEAU (1712 - 1778)
Rousseau, Fransa’nın yetiştirdiği en büyük filozoflardandır. Ünlü filozof, ahlaki değerlere önem verir. Doğayı ve doğal yaşamı önemser. Büyük bir yenilenişi, doğaya dönük bir yönelişi dile getirir. Gönül ve duygu yolunu akıl yolundan üstün tutan yazar duygulandırmayı kanıtlamaya tercih eder. Siyaset, toplum, din ve eğitim konularındaki görüş ve önerileriyle olduğu gibi kişisel nitelikli sanatıyla da kuşaklar boyunca süren yankılar uyandırır.
Daha çok, insan ve toplum ilişkileri üzerine çalışmış, devletin eşitlik, özgürlük ve adaletin simgesi olması gerektiğine inanmıştır. Bu inançla eserlerinde cumhuriyet, özgürlük, eşitlik, adalet kavramlarını ele almıştır. Onun içindir ki J. J. Rousseau’nun eserleri Fransız İhtilali’nin çıkmasında büyük rol oynamıştır. Ünlü filozof, ihtilalden bir yıl önce yaşamını yitirmiştir.
Rousseau, “Toplum Sözleşmesi” adlı yapıtında toplumsal konulardaki görüşlerini ortaya koyar. “Emile” adlı yapıtında çocuk eğitimiyle ilgili bilgiler verirken kendi hatıralarından da yararlanır.

Eserleri:
Toplum Sözleşmesi, Emile, Nutuklar, İtiraflar, Uygarlığın Kötülükleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder