Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

19 Nisan 2017 Çarşamba

Süleyman Çelebi (? - 1422)



Süleyman Çelebi (? - 1422)

Ünlü “Mevlid” kasidesinin yazarıdır. Bursa’da doğmuştur. (1351-1422) Bursa’da asrının ileri gelen âlimlerinden ilim tahsîl etmiştir. Resûlullah Efendimize olan muhabbeti, Vesîletün- Necât isimli mesnevisini yazmasına vesîle olmuştur.
Hazret-i Muhammed’in diğer peygamberlere olan bütün üstünlükleri, en güzel kelimeler ve en vecîz ifâdelerle anlatılmıştır. Mevlid; münâcat, velâdet (Peygamberimizin doğumu), risalet (Peygamberliğin bildirilişi), mîrâc (Göklere çıkışı, Cennet’i ve Cehennem’i görmesi), rıhlet (Peygamberimizin vefatı) ve dua bölümlerinden ibârettir. Eserde çok olgun fikirler ve kompozisyon bütünlüğü vardır. Bazı yerlere gazel parçaları da ilâve edilmiştir. Aruz vezni ile yazılmıştır. Kafiyeler sağlamdır.


Süleyman Çelebi, Mevlidin dizelerinin mükemmel olması için çok titizlik göstermiş, bu sebeple Mevlid, üstün sanat sahibi dîvan şairlerince dahi sevilip beğenilmiştir. Mevlid’de hem olayların, hem de düşüncelerin anlatıldığı yerlerde, en kısa, en uygun ve mümkün olan en sade anlatım şekli kullanılmıştır. Mevlidde, hemen her türlü söz sanatına rastlanır. En çok cinas, teşbih ve tekrir gibi sanatlara önem verilmiştir. Mevlid, lirizm ve öğreticiliği iyi kaynaştırmış bir şiir kitabıdır. Kuruluktan uzak olduğu gibi, sırf coşkunluktan da ibaret değildir. Görünüşte kolaydır, fakat denendiğinde benzerinin yazılmasının çok zor olduğu görülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder