Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

24 Ocak 2018 Çarşamba

Fransız Edebiyatı: HONORE DE BALZAC (1799 - 1850)



HONORE DE BALZAC (1799 - 1850)
Fransa’da edebiyat alanında Romantizmin hakim olduğu bir dönemde Reazlimin öncüsü olarak ortaya çıkmış bir sanatçıdır.
 Hukuk öğrenimi gören Balzac, ilk önce tiyatroyla ilgili çalışmalar yaptı. İlk eseri bir tiyatro oyunudur. O dönemde edebiyatta başarılı olmak için tiyatro eserleri yazmak, hikâye ile uğraşmak gerektiği düşüncesi hakimdir. Onun yazdığı tiyatro eseri de böyle bir ortamda ortaya çıkar. Fakat eser tam bir başarısızlık örneği olur. Tiyatroda başarılı olamayacağını anlayınca romana yönelir. Takma adlarla kısa romanlar yazar.
Gerçekçi romanın öncüsü sayılan Balzac, romanlarında betimlemelere önem vermiştir. Ayrıca sağlam bir gözlem yeteneğine sahiptir.

Eserleri:
Goriot Baba, Eugenie Grandet, Vadideki Zambak, İki Yeni Gelinin Hatıraları, Köylüler

Goriot Baba 
Balzac’ın en önemli romanlarındandır. Paris’in her türlü kötülüklerin işlendiği bir mahallesinde bulunan Pansiyon Vauquer’de Goriot adında biri kalmaktadır. Otelde kalanların anlattıklarına göre, önceleri oldukça zengin ve saygı duyulan biri olan şimdi, pansiyonun en ucuz dairesinde kalmaktadır. Üstü başı perişan bir vaziyettedir. Onun başına gelenler zamanla açığa çıkar. Goriot, iki güzel kızı olan bir babadır.
Goriot, kızlarını soylu ailelerin oğullarıyla evlendirmiştir. Kızlarından biri kontes, diğeri baronestir. Ancak kızları oldukça kibirli ve savurgandır. Kocaları, kayınpederleri Goriot’nun zenginliğinden memnun olsalar da onu yanlarında görmek istemezler. Goriot, kızlarını şımartarak yetiştirdiği için onların kaprislerini çekmek zorunda kalır. Kızlarının bitmek tükenmek bilmeyen isteklerini yerine getirmek için uğraşır.
Bir süre sonra Goriot’un parası biter. Bunu üzerine onun kızlarını ziyaret etmesine izin verilmez. Kızlarını ancak sokakta ara sıra görebilmektedir. Bu sırada kızları taşkın bir şekilde yaşamayı sürdürmektedir. Goriot, kızlarının kaprisleri yüzünden son günleri sıkıntı içinde geçirmiştir. Büyük kızı Anastasie’nin borçlarını ödemek zorundadır. Ayrıca kızlarının kıyafeti için para gerekmektedir. Küçük kızı Dalphine babasının ölmesine yakın bir zamanda baloya gitme telaşındadır. İşte bu sıkıntılar içinde Goriot, kaldığı pansiyonda ölür. Öldüğünde ise yanında iyi kalplı bir tıp öğrencisiyle onun arkadaşı vardır. Ne yazık ki o öldüğünde kızları yanında değildir.

Eugenie Grandet
Yazarın en güzel romanlarından biridir. Balzac, bu romanında romanında uzun ve sıkıcı betimlemelerden özellikle kaçınmış, sadece gerekli ayrıntılara yer vermiştir. İnsanları bir biyoloji bilgini gibi ele alıp incelemesi ve bunlardan sonuçlar çıkarması bu romanının en önemli özelliklerindendir.
Romanın kahramanı Grandet, herkesin tanıdığı çok zengin biridir. Zengin olmasına zengindir ama, bir o kadar da cimridir. Grandet, servetini harcamaya kıyamaz ve hayatı kızına ve karısına zindan eder. Karısı, adeta bir köledir. Yaşadığı sıkıntılardan dolayı bir süre sonra Grandet’nin karısı ölür. Grandet, karısı ölünce kızı Eugenie’yi kandırdı ve ona annesinden kalan malları kendi üzerine geçirdi.
Daha sonra Grandet ağır bir şekilde hastalanır ve ölür. Ölürken kızına parasını iyi koruması için yalvarıp yakarır. Grandet’nin bütün serveti kızı Eugenie’ye kalır. Çok büyük bir serverte sahiptir; ama hayatında hiçbir değişiklik yoktur. Eugenie, yine o eski ve harap evde oturmaya devam eder. Evlenir, ama kocası ölünce yine yapayalnız kalır. Ölürken yanında sadece hizmetçisi Nanon vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder