Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

6 Aralık 2017 Çarşamba

Yunan Edebiyatı: SOKRATES


SOKRATES (MÖ 470 - 399)

Atina’da doğan Sokrates, iyi bir eğitim görmüştür. Atina’dan hayatı boyunca ancak üç kez ayrıldığı söylenir. Babası onu kendisi gibi heykeltıraş olarak yetiştirmek istese de Sokrates, felsefeye ilgi duymuştur.
Sokrates, genellikle ahlak felsefesinin, yani değer öğretisinin kurucusu olarak bilinirse de ondan geriye kalan şey, bir öğretiden çok, kişilerin bilincine, özlerinin ne olduğunu göstermeye yönelik bir çabadır.
Sokrates, önceleri doğa bilimleriyle, özellikle de canlı varlıkların çoğalması ve kaybolup gitmesi olgusuyla ilgilenir. Bu amaçla, matematiği ve doğa filozoflarının dünyayla ilgili öğretilerini inceler.
İlk anlambilimci olan Sokrates, anlamları belirlenmemiş kavramların ve terimlerin kullanılmasının sakıncalarına değinir. Her çeşit bilgide, kavramlarla terimlerin açık bir biçimde tanımlamalarının yapılması gerektiğini savunması bakımından bilimin ilerlemesine büyük katkılarda bulunmuştur. Görüşlerinin çok etkili olduğu kabul edilen Sokrates, hiçbir yapıt kaleme almamıştır. Onu daha çok, iki öğrencisi Platon ve Ksenofanes’in yazdıklarından tanımaktayız.

Örnek:

Aşağıdakilerden hangisi eski Yunan edebiyatı tiyatro
yazarlarından biri değildir?

A) Aiskhylos
B) Sophokles
C) Sokrates
D) Euripides
E) Aristophanes

                                                                      (1990 - ÖYS)

Çözüm: Sokrates, eski Yunan edebiyatının ünlü filozofudur.
Öğretileriyle ünlüdür, hiçbir yapıt kaleme almamıştır.

                                                                        Cevap C

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder