Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

6 Aralık 2017 Çarşamba

Yunan Edebiyatı: ARİSTOTELES (ARİSTO)


ARİSTOTELES (ARİSTO) (MÖ 384 - 322)

Platon ile birlikte Batı felsefesinin en önemli iki temsilcisidir. Eski Yunan filozofu Aristoteles, yalnız filozof değil, Avrupa’nın büyük biyologlarından ilkidir.
Aristoteles, Platon’un Akademi’sinde 20 yıl öğrencilik yapmıştır. Platon, sürekli olarak çekiştiği bu değerli öğrencisinin zekasına ve enerjisine hayran kalmış ve ona Yunancada akıl anlamına gelen “Nous” adını vermiştir. Bir süre sonra Atina’dan göçüp Büyük İskender’in eğiticiliğine getirilmiştir. Daha sonra tekrar Atina’ya dönerek ünlü okulu “lykeion”u (lise) kuran Aristoteles, Büyük İskender ölünce yeniden Atina’dan ayrılmak zorunda kalmış ve bundan bir yıl sonra yaşamını yitirmiştir.
Aristoteles, birçok konuda hocası Platon’dan farklı düşünür, hatta hocasını eleştirmekten çekinmez. Platon’un tüm duyular dünyasına ve etrafımızda gördüğümüz şeylere sırt çevirmiş olmasına rağmen Aristoteles, bunun tam tersine gerçekçi bir biçimde kurbağaları, balıkları, çiçekleri inceler. Aristoteles, “Gerçekten var olan nedir?” sorusuna, “Şu görmüş olduğumuz tek tek nesnelerdir; şu insan, şu masa, şu ağaç gibi fertlerdir. Yoksa, Platon’un dediği gibi göremediğimiz ‘idea’lar değildir.” cevabını verir. Platon’un şairlik yönü vardır. Ancak Aristoteles’in yazıları ansiklopedi maddeleri gibi kuru ve detaylıdır. Ayrıca Aristoteles’in yazılarının temelini o güne kadar hiç yapılmamış doğa araştırmaları oluşturur.

Eserleri:
Politika, Organon (Mantık üzerine), Categoriae (Kategoriler), Physica (Fizik)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder