Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

28 Ocak 2018 Pazar

Rus Edebiyatı: PUŞKİN (1799 - 1837)


PUŞKİN (1799 - 1837)
Rus şair, oyun yazarı ve romancısıdır. İmparatorluk lisesine giren Puşkin’in lisedeyken Fransız şiirinin etkisiyle yazdığı şiirler döneminin ünlü şairlerinin dikkatini çeker. Bu dönemde yazdığı şiirlerde İngiliz şair Byron’ın etkisi görülür. Bir ara Dışişleri bakanlığında görev alan Puşkin, şiirleri yüzünden Kafkasya’ya sürülür. Sürgün yıllarında konularını tarihten alan hikâye ve şiirler yazar. 1829’dan sonra yazdığı şiirler, sanat değeri bakımından en üst düzeydedir. Şiirlerinin hemen hepsi Rus edebiyatında yeni bir sayfa açmıştır.
1825’te bastırılan Dekabrist hareketine katılmayan Puşkin affedilir ve onun Moskova’ya dönmesine izin verilir. Yeni Çar I. Nikolay, kendi denetiminde olmak koşuluyla Puşkin’in şiir yazmasına izin verir. Sanatçı, bundan sonra da tarihi konularda şiir yazmayı sürdürür. Fransız asıllı biriyle yaptığı düolloda yaralanan Puşkin, birkaç gün sonra yaşamını yitirir.

Eserleri:
Kar Fırtınası, Acemi Bir Köylü Kızı, Byelkin’in Hikâyeleri, Dubrovski, Yüzbaşının Kızı, Çingeneler

Yüzbaşının Kızı
Puşkin, bu romanda 1773 yılında meydana gelen bir halk ayaklanmasını anlatır. Bu isyanın başlatıcısı Emelyan Pugaçev adında bir köylüdür. Gönüllü halk ordusuyla kırlardan şehre hareket eder. Moskova’ya kadar ilerler. İnanılmaz bir güce ulaşır. Bu halk ayaklanmasının yanında aşk da önemli bir yer tutar. Yazar bu eserinde Pugaçev’le arkadaşlarının farklı, eğlenceli yaşamını akıcı, sürükleyici bir dille anlatılmıştır. Puşkin önemli, ölümsüz karakterler çizmiştir. İnsanların var olan temiz duyguları, alçakgönüllü davranışları iyi işlenmiştir. Bu roman, dünya klasikleri arasında yer alan en önemli eserlerden birisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder