Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

28 Ocak 2018 Pazar

Amerikan Edebiyatı: JOHN STEİNBECK (1902 - 1968)


JOHN STEİNBECK (1902 - 1968)
Amerikan edebiyatının önemli yazarlarındandır. Çiftçi bir ailenin çocuğu olan Steinbeck, yaşıtları gibi küçük yaşlarda çiftçilikle uğraşır. Üniversitede okuyabilmek için duvarcılık, boyacılık gibi işlerde çalışır. Aralıklı olarak Stanford Üniversitesi’ne devam eder ancak üniversiteden mezun olamaz.
John Steinbeck, eserlerinin konusunu çoğunlukla gerçek yaşamdan alır. Özellikle İkinci Dünya Savaşı’nı, doğurduğu acı sonuçlarıyla ele alır. Onun eserlerini, imgelerden bolca yararlanan “sanatsal” eserler olmaktan çok, yüzyılın başında önemli toplumsal değişimler yaşanan topraklarda, toplumsal gerçekliğin, ayrıntılı bir gözleme dayanan, tamamıyla gerçekçi birer yansıtılışı olarak görmek daha doğrudur. 1962’de Nobel edebiyat ödülünü alan Steinbeck, daha çok roman türünde eserler vermiştir.

Eserleri:
Altın Kadeh, Yukarı Mahalle, Fareler ve İnsanlar, Gazap Üzümleri, Sardalye Sokağı, Al Midilli, Tatlı Perşembe

Fareler ve İnsanlar
John Steinbeck’in en ünlü romanlarından biridir. Roman, yalnız ve terk edilmiş insanların yaşamını etkileyici bir dille aktarır. George ve iri yarı saf arkadaşı Lennie, yersiz yurtsuz kişilerdir. Dünyada tek sahip oldukları şey, aralarındaki dostluktur. Bu iki dost, günün birinde yerleşip huzur içinde yaşayabilecekleri, kendilerine ait bir araziye sahip olmayı hayal etmektedir. Kaliforniya, Salinas Vadisi’ndeki bir çiftlikte iş bulan iki arkadaş, bu arazi için gereken parayı biriktirmeyi düşlemektedir. Ama bir çocuğun zekasına, aynı zamanda da korkunç bir güce sahip olan Lennie’nin başı sürekli derde girmektedir. Lennie’nin başı yine derde girer; ancak George’un çabaları arkadaşını kurtarmaya yetmeyecektir.

Gazap Üzümleri
Pulitzer ödülünü kazanan Gazap Üzümleri 20. yüzyılın en büyük edebiyat eserleri arasında yer alır. 1930’ların ekonomik kriz içindeki yıllarını etkileyici bir dille anlatmıştır Steinbeck bu romanında. Konusu kısaca, topraklarından koparılan ve iş bulma umuduyla yollara dökülen yoksul tarım işçilerinin hayatta kalma mücadelesidir. Eser, Joad ailesinin öyküsü etrafında yüzyılın başında açlığa, zulme ve sömürüye direnen binlerce insanın öyküsünü dile getirir. Roman bireysel ailenin parçalanışını anlatırken aynı zamanda bütün göçmenlerin tek bir aile oluşunu da ortaya koyar. Yazar, hızlı ve vahşi bir sanayileşme süreci yaşayan Amerikan toplumunda, toprağa bağlı olarak yaşayan büyük bir ailenin, zamanla gelişen ekonomik durumunun getirdiği değişim rüzgarları karşısında acımasızca savruluşunu gözler önüne serer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder