Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

15 Aralık 2017 Cuma

Edebi Akımlar: RÖNESANS


RÖNESANS

Rönesans, 16. yüzyılda Avrupa’da, Orta Çağ’dan sonra Hümanizmin etkisiyle oluşan bilim ve sanat hareketidir. Rönesansa “Aydınlanma Çağı” da denir. Rönesans, İtalya’da doğmuş, oradan öteki Avrupa ülkelerine yayılmıştır.
Orta Çağ’ın skolastik düşünce sisteminin katılığı özellikle sanatçılarda büyük tepki yaratır. Kilisenin, din adamlarının, insanların inançları nedeniyle baskı yapmadıkları bir dünya özlemi başlar. Rönesansla birlikte artık dinin sanat üzerindeki etkisi azalır ve sanatçılar artık eserlere imzalarını atmaya, din dışında yapıtlar vermeye, tabiata ait motifler yapmaya başlarlar.
Fransızcada “yeniden doğuş” anlamına gelen “Rönesans” ın amacı insanlığa mutluluk getirmektir. İnanç ve ahlakta özgürlük, dinin baskısına karşı koyma, bireyin kararlarına saygı düşüncesi Rönesansla başlar.
Rönesans, doğaya ve insana dönüştür. Rönesans, zamanımıza kadar süregelen klasik anlayışın temeli sayılır. Avrupa’nın yeni edebiyatı Rönesansla birlikte doğmuştur.
Rönesansta daha çok şiir yazılmıştır, bunun yanında düzyazı alanında da başarılı örnekler verilmiştir. Fransa’da Montaigne, İngiltere’de Bacon ve Shakespeare, İspanya’da Cervantes, Rönesans döneminde edebiyata yenilikler getirmiştir. Bu sanatçıların ortaya koyduğu eserler daha sonraki yıllarda önemli etkiler doğurmuştur.
Rönesansın sonlarına doğru, yani 17. yüzyılın başlarında sağduyu, sanatın en belirgin özelliği olmuştur. Edebiyat yapıtlarında Eski Yunan edebiyatının kuralları uygulanmıştır. Ancak bu kuralların uygulanışı körü körüne bir taklitten ibaret değildir. Çünkü edebiyat türlerinde birtakım değişiklikler yapılmaya başlanmıştır.
Edebiyatta Rönesansın getirdiği yeniliklerin, Yeni Çağ’ın ilk edebiyat akımı olan Klasisizmin başlamasında çok büyük etkisi olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder