Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

15 Haziran 2017 Perşembe

EDEBİYAT-TARİH İLİŞKİSİ


Geçmiş zamanlara ait bir edebî eseri layıkıyla ve tarihî anlamıyla anlamak için, önce o devrin genel hayatını, yaşayışı ve düşünüş tarzlarını, o devir insanlarının hayat ve evren hakkında neler bildiklerini öğrenmemiz gerekir.
Milletler, uzun tarihleri boyunca edebiyatla ilgili sayısız eserler meydana getirirler. Edebiyat bir milletin hayat damarıdır. Edebiyat eserleri olmayan milletler uygarlaşamaz, tarih sahnesinden silinir. İşte edebiyat tarihi, bir ulusun yüzyıllarca meydana getirdiği edebî eserleri inceleyerek geçirdiği dönemleri kronolojik bir sıra içinde inceleyen bilim dalıdır.
Edebiyat tarihi, edebî eserlerle o eserleri oluşturanları sosyal çevresi ile beraber inceler. Böylece geçmiş dönemlerde yaflayan atalarımızın duygu, düşünce ve sanat anlayışlları hakkında bize bilgi aktarır.
Çağdaş edebiyat tarihçisi, şairleri unutulmaktan kurtarmak ya da eski zevkleri hikâye etmek için eserini yazmıyor. Sadece bilgi vermeyi de yeterli bulmuyor; incelemek, araştırmak, derinlere inmek, insanlığın gidişini, tarihini yazdığı ulusun dünya anlayışını kavrayıcı bir genişlikte yansıtmak istiyor. Edebiyat tarihi bunu yaptığı oranda görevini yapmış sayılır. Bir başka deyişle edebiyat tarihi, bir toplumun edebiyatının işlediği yolu ve geçirdiği dönemleri anlatan, edebiyat hayatını bütün olarak değerlendiren bir bilim dalıdır. Edebiyat tarihi aracılılığıyla değişik çağlardaki kültür birikimimizi tanırız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder