Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

28 Ocak 2018 Pazar

Şili Edebiyatı: PABLO NERUDA (1904 - 1973)


PABLO NERUDA (1904 - 1973)
Asıl adı Ricardo Eliezer Neftalí Reyes Basoalto olan sanatçı Şili’de demiryolu işçisi bir baba ve öğretmen bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesini çok küçükken kaybetti. 13 yaşındayken yerel “La Mañana” gazetesindeki bazı makaleler katkıda bulunmaya başladı. 1920’de “Selva Austral” isimli edebiyat dergisinde “Pablo Neruda” adıyla yazmaya başladı. Şair, bu takma ismi Çek şair Jan Neruda’da anısına seçmişti.
İlk kitabı Crepusculario 1923 yılında yayınladı. Sonraki yıl “Yirmi Aşk Şiiri” ve “Umutsuz Bir Şarkı” basıldı. 1927-1935 arası hükümetin elçisi oldu. Bu dönemde yazdığı şiirler ezoterik sürrealist şiir kitabı “Residencia en la tierra” (1933)da toplanmıştır. Çağdaş “modernismo” anlayışıyla kaleme alınan bu eserde korku ve hüzün temaları ağılıktadır. İspanya’daki iç savaştan etkilendi. “Kalbimdeki İspanya” adlı şiir kitabını yazdı. Bu eser, İspanya iç savaşı sırasında cephede basılması açısından önemlidir. 1950’de en önemli yapıtı olan “Herkesin Türküsü” çıktı. Eski Amerikan kültürlerini, Aztek ve İnkaları anlatarak başladığı yapıtta, daha sonra onların nasıl yok edildiğini anlattı.
Çağdaş Lâtin Amerika edebiyatının en büyük şairlerinden biri olan sanatçının kendine özgü bir üslubu vardır. Sanatçı, Nazım Hikmet adına verilen Barış Ödülü’nü de almıştır.

Eserleri:
Yirmi Aşk Şiiri ve Bir, Umutsuz Bir Şarkı, Kalbimdeki İspanya, Herkesin Türküsü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder