Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

28 Ocak 2018 Pazar

İngiliz Edebiyatı: WİLLİAM SHAKESPEARE (1564 - 1616)


WİLLİAM SHAKESPEARE (1564 - 1616)
Ünlü İngiliz oyun yazarıdır. Yarattığı karakterlerde insan doğasının en değişmez özelliklerini benzersiz bir şiir diliyle yansıtması dolayısıyla, yaşadığı yüzyıldan bu yana her çağda ve her ülkede en sık sahnelenen oyunların yazarı olmuştur.
Hayatı hakkında çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Babasının işleri bozulduğu için küçük yaşta okuldan ayrılmak zorunda kalır. On sekiz yaşında evlenir, bir süre sonra Londra’ya giderek tiyatro çevrelerine katılır. Önce perdecilik gibi önemsiz işlerde çalışır, daha sonra ise oyunculuk ve yazarlığa başlar. Başka oyuncularla birlikte bir topluluk kurarak temsiller verir. Bu temsillerin hemen hepsini kendisi yazar. Daha sonra her biri birbirinden değişik komedi ve trajediler kaleme alır. Komedilerinde, benzersiz güldürü yeteneğini ortaya koyar. Trajedilerinde ise izleyicilerin tüylerini diken diken eden bir gerilim yaratabilmiştir.
İzleyicilerin ve okuyucuların, Shakespeare’in oyunlarında en çok hayranlık duydukları şeylerden biri, onun yapıtlarındaki karakterlerin “kitap karakterleri” gibi gözükmemesidir. Tersine, bu karakterler bir oyunda değil de yaşamda karşılaşıldığında görür görmez tanınacak kadar gerçek kişilerdir. Hakkında fazla bilgi bulunmadığından bazı yazarlar, Shakespeare’in gerçek bir kişi olmadığını, adının tiyatrocuya çıkmasını istemeyen soylu bir kişinin kullandığı takma ad olduğunu ileri sürmüştür. Shakespeare’in, dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde her dönemde beğenilip oynanan oyunları üç gruba ayrılmaktadır: Birinci grupta “hafif komediler ve tarihi hikâyeler”; ikinci grupta, hayal kırıklıklarını ve siyasi başarısızlıklarını anlattığı “trajediler”; üçüncü grupta “romanesk eserler” bulunur.

Eserleri:
Romeo ve Juliet, Henry, Yanlışlıklar Komedyası, Veronali İki Centilmen, Venedik Taciri (Komedi); Jul Sezar, Hamlet, Othello, Kral Lear, Macbeht (Trajedi)

Örnek:

Othello adlı tragedya 1603 yılında William Shakespeare
     I                   II                                          III
tarafından kaleme alınmıştır. Bu yapıt, kıskançlığı konu
                                                                    IV
alan ilk roman olduğu için önemlidir.
              V
Yukarıdaki numaralanmış sözlerin hangisinde bilgi
yanlışı vardır?

A) l.
B) II.
C) III.
D) IV. E
E) V.

                                                               (2007 - ÖSS)

Çözüm: William Shakespeare’in Othello adlı eseri roman
değil, tiyatrodur. Dolayısıyla V numaralı sözde bilgi
yanlışı vardır.

                                                                 Cevap E

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder