Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

6 Aralık 2017 Çarşamba

İtalyan Edebiyatı: FRANCESCO PETRARCA


FRANCESCO PETRARCA (1304 - 1374)

Hümanizmin temellerini atan sanatçılardandır. Petrarca, klasik kültüre ulaşmanın temel aracının, dil öğrenimi olduğunu söylemiştir. Kendisi, Sokrates’in “Kendini bil” anlayışını benimsemiş, bunu başarmaya çabalamıştır. Petrarca’nın eski metinlere olan bu ilgisi bu metinlere genel bir ilgi uyandırmıştır. İnsanlar bu metinleri okuyup taşıdıkları ruhu canlandırmaya çalışmış ve bu da temel hatlarıyla Hümanizm akımını oluşturmuştur.
Hukuk öğrenimi gören ünlü şair, Avignon’da karşılaştığı Laura adlı kıza aşık olur. Şiirlerinde hayatının sonuna kadar hep bu aşktan söz eder, ancak sevgilisini Dante gibi melekleştirmemiştir. Tüm İtalya’yı, Fransa, Almanya ve Belçika’yı dolaşır. Hayatının son yıllarını Milano, Venedik, Padova kentlerinde geçirir. Padova yakınlarında yerleştiği köyde yaşamını yitirir.
Petrarca’nın, Avrupa edebiyatı üzerinde büyük bir etkisi vardır. İnce, derin, lirik şiirlerinde aşkın her türlü görünüşünü ele alır. Doğrudan doğruya insana karşı duyulan sevgiyi dile getirir. Şiirin geleneksel lirik biçimlerini değiştirir, sone tarzını bütün Avrupa’ya yayar.

Eserleri:
Canzoniere, Trionfi, Le Rime (Şiir)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder