Öğrenci Topluluğu ve Ders Notları

Öğrenciler Platformu

REKLAM ALANI

24 Ocak 2018 Çarşamba

Fransız Edebiyatı: GUY DE MAUPASSANT (1850 - 1893)




GUY DE MAUPASSANT (1850 - 1893)
Fransız roman ve hikâye yazarıdır. Kısa süren hayatında Fransız edebiyatının, hikâye dalında en güzel örneklerini vermiştir.
Modern bir eğitim almasına karşın, çevresiyle iyi bir iletişim kurmakta zorlanır. Asosyal bir kişiliği olan Maupassant, günden güne psikolojik sorunlar yaşamaya başlar. Sonunda genç yaşta ölür.
Flaubert’ten yakın ilgi görür. Bunda Flaubert’in hem yeğeni hem yakın dostu olmasının etkisi vardır. Zola, Daudet gibi yazarlarla tanışır. Natüralist yazarlar grubuna katılır.
Maupassant, genç yaşta ölmesine karşın üç yüz kadar hikâye, üç de roman yazmıştır. Kendi sinir krizlerini bile hikâyeleştirme başarısını gösteren bir yazardır.
Alışılmış, sıradan konuları, alışılmamış sıradışı bir biçimde anlatması üslubunun en belirgin özelliğidir. Üslubu sade, süssüz ve açıktır. Maupassant, olay ağırlıklı hikâyeler yazmıştır. Hatta olaya dayalı hikâye türünün niteliklerini belirlemiş, bu türün kurucusu sayılmıştır. Eserlerinde kendi hayatının sıkıntılı yönlerini, insanların bencilliklerini, eksik ve kusurlarını karamsar bir bakış açısıyla anlatır. Usta hikâyeci, iki yüzün üzerinde hikâye yazmıştır.
Türk edebiyatında Ömer Seyfettin’in öykülerinde, Maupassant’ın etkilerini görmek mümkündür.

Eserleri:
Bir Hayat, Güzel Dost, Ölüm Kadar Acı, Kartopu, Ay Işığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder